X

Finnish FI / Finland
Radio-ohjattavat tuotteet
Pienoismallit (koottavat)
Rakennustarvikkeet
Maalit ja maalaustarvikkeet
Muut tuotteet
Lahjavinkit
Artikkelit




Kuinka aloitan pienoismalliharrastuksen?


Pienoismallien rakentaminen on hauska harrastus, joka sopii kaikille, olet sitten kokonaan uusi harrastaja tai kenties palaamassa harrastuksen pariin monien vuosien tauon jälkeen. Tässä artikkelissa on tarkoitus auttaa harrastuksen aloittamisessa, mm. Miten valitsen ensimmäisen pienoismallirakennussarjani ja mitä työkaluja tarvitsen sen rakentamiseen.  


Kuinka valitsen ensimmäisen pienoismallini?

Helpoiten harrastuksessa pääsee alkuun, jos valitsee ns. snap kitin, jonka kokoamiseen ei tarvita liimaa, vaan osat vain napsautetaan yhteen. Tämän tyyppisten rakennussarjojen nimi, saattaa hieman vaihdella valmistajan mukaan. Esim. Revell käyttää  tämän tyyppisistä rakennussarjoista nimeä "easyclick". Usein näissä sarjoissa myös muoviosat on valettu eri värisiin muovirankoihin, jotta mallia ei ole pakko maalata. Mikään ei kuitenkaan estä, etteikö mallia voisi silti maalata.


Alla esimerkki Revellin easyclick-sarjasta:





Toinen tapa aloittaa harrastus on valita valmis paketti, eli ns. model set rakennussarja. Nämä rakennussarjat ovat yleensä normaaleja liiman avulla koottavia pienoismalleja. Model Set-sarjojen etuna on tavalliseen rakennussarjaan verrattuna se, että model set sarjoissa tulee yleensä liima, pensseli ja 3-5  tarvittavaa maalia mukana. Saat siis helposti tarvittavat maalit valitsemaasi malliin ilman salapoliisityötä.

Alla esimerkki Revellin model set rakennussarjasta:





Kolmas tapa aloittaa harrastus on valita ns. normaali rakennusarja. Tällöin tarvitsee vain muistaa itse ostaa erikseen liima ja tarvittavat maalit. Tarvittavat maalit on yleensä listattu rakennussarjan ohjeissa. Olemme myös pyrkineet laittamaan kunkin pienoismallin tuotekuvaukseen listan tarvittavista maaleista, mikäli tällainen tieto on saatavilla mallivalmistajan kotisivuilta.

Suosittelemme Tamiyan rakennussarjoja, sillä niissä on yleensä kohtuullinen määrä osia ja osat sopivat hyvin yhteen.  Tämä tarkoittaa sitä, että Tamiyan sarjat saa yleensä hyvin kasaan, vaikkei olisi juurikaan aiempaa kokemusta.

Alla esimerkki Tamiyan ns. normaalista rakennussarjasta liimattuna ja maalattuna:



Kuinka valita sopiva mittakaava?

Pienoismalleissa mittakaava menee useasti aihepiiriin mukaan. Tietyt mittakaavat ovat vakiinnuttaneet asemansa ja näihin mittakaavoihin on eniten tarjontaa. Esim. Automallit ovat yleensä mittakaavassa 1/24 tai 1/25, lentokoneet 1/72 tai 1/48 ja sotilaskalusto 1/35 skaalassa. Tarjontaa on toki muissakin mittakaavoissa, mutta eniten vaihtoehtoja löytyy suosituimmista mittakaavoista.

Mittakaava vaikuttaa luonnollisesti pienoismallin kokoon. Lentokoneissa esim. toisen maailmansodan Spitfire on 1/72 skaalassa n. 12,8cm pitkä ja 1/48 skaalassa n. 19cm pitkä.

Kannattaa siis pitää mittakaava ja pienoismallin esikuvan koko mielessä, jos on esimerkiksi rajallisesti hyllytilaa, mihin valmiit pienoismallit laittaa. 

Alla esimerkki lentokoneiden mittakaavoista:



Mitä työkaluja ja muita tarvikkeita tarvitsen pienoismallin rakentamiseen?

Yksi tärkeimmistä tarvikkeista on tietysti liima. Suosittuja muoviliimoja ovat Tamiya Extra thin cement ja Revellin perinteinen neulaliima. Muoviosien liimaamiseen kannattaa käyttää muoviliimaa, tällöin muoviosat sulavat yhteen ja saadaan kestävä liitos eivätkä osat irtoa myöhemmin. 

Jos rakennussarjassa on metalliosia mukana, niin näiden liimaaminen onnistuu CA-liimalla (ns. super liima). 

Osien irti leikkaamiseen valurangoista kannattaa käyttää sivuleikkureita. Pienimpiä osia ei kannata leikata ihan osan vierestä, ettei pieni osa murru tai mene poikki, vaan jättää osaan pieni jäyste, joka voidaan veistää irti lopuksi askarteluveitsellä. Tämän jälkeen kannattaa leikkauskohta osasta vielä hioa tasaiseksi joko viilalla tai hiekkapaperilla.



Liimalla, sivuleikkureilla, askarteluveitsellä, pensselilllä ja hiekkapaperilla pääsee jo pitkälle ja ne riittävät yleensä hyvin ensimmäisen pienoismallin tekoon.

Muita yleishyödyllisiä työkaluja aikaisemmin mainittujen lisäksi ovat mm. pinsetit, sormipora, leikkuualusta ja maskiteippi.

Monet valmistajat tarjoavat myös erilaisia työkalusettejä mallareille. Seteissä tulee yleisimmät työkalut kätevästi yhdessä paketissa.


Kuinka valitsen sopivat maalit?

Aikaisemmin artikkelissa jo mainittiinkiin, että tarvittavat maalit on yleensä listattu rakennussarjan ohjeissa. Olemme kuitenkin pyrkineet laittamaan kunkin pienoismallin tuotekuvaukseen listan tarvittavista maaleista, mikäli tällainen tieto on saatavilla mallivalmistajan kotisivuilta. Rakennussarjojen ohjeissa on kuitenkin yleensä listattu vain rakennussarjan valmistajan omia maaleja, mikäli heillä on omia pienoismallimaaleja. Jos rakennusssarjan valmistajalla ei ole omaa maalisarjaa, ohjeissa saattaa olla listattuna useammankin maalivalmistajan maalit.

Tässä kohtaa tulee yleensä avuksi erilaiset muunnostaulukot, joista voi katsoa yhteensopivuudet eri maalivalmistajien kesken. Olemme pyrkineet laittamaan linkit maalivalmistajien omiin muunnostaulukoihin kunkin maaliryhmän esittelytekstissä, mikäli maalivalmistajalla on olemassa muunnostaulukko heidän maaleilleen.

Harrastuksen alkuvaiheessa harvalla on vielä maaliruiskua. Joten yksi suosituimpia tapoja maalata pienoismalli on maalata isot pinnat Tamiyan spray-maaleilla, ja sen jälkeen maalata yksityiskohdat pensselillä. 

Suosittuja pensselimaaleja ovat Tamiyan alkoholipohjaiset purkkimaalit (X -ja XF-maalisarja), sekä Vallejon vesiohenteiset "Model color"-pensselimaalit.

Tamiyan spray-maaleissa TS-maalisarja on tarkoitettu automalleihin ja sotilaskalustoon. Lentokoneiden maalisävyt löytyvät puolestaan AS-maalisarjasta.





Myöhemmin jos siirtyy ruiskumaalaukseen, niin Tamiyan alkoholipohjaiset purkkimaalit (X -ja XF-maalisarja) käyvät myös ruiskumaalaukseen, tällöin maaleja pitää vain ohentaa enemmän. Vallejolta löytyvät vesiohenteiset valmiiksi ruiskukäyttöön ohennetut maalit "Model Air"-maalisarjasta.


Mitä muuta minun olisi hyvä tietää, kun aloitan pienoismallien rakentamisen?

  • Ensimmäisenä kannattaa lukea aina rakennusohjeet huolellisesti läpi ja miettiä samalla vähän rakentamis- ja maalausjärjestystä. Esim. Lentokoneissa ohjaamo kasataan yleensä ensimmäisenä ja se liimataan rungon puolikkaiden sisään. Joka tarkoittaa, että ohjaamo yleensä pitää myös maalata rakennusprojektin alussa ja maalatun ohjaamon ympärille sitten aletaan rakentamaan lentokoneen runkoa ja siipiä.
  • Koesovita osia, ennen kuin liimaat ne paikalleen.
  • Muista ohentaa purkkimaaleja, ne ovat yleensä turhan paksuja sellaisenaan jopa pensselimaalaukseen. Maaliruiskukäyttöön maaleja pitää sitten ohentaa vielä enemmän.
  • Jos haluat kokeilla miten joku maali toimii tai miltä maalisävy näyttää, kannattaa tehdä testit aina johonkin hukkapalaan ensin, ennen kuin rupeaa maalaamaan varsinaista pienoismallia.
  • Internet on kaverisi. Jos sinulla on ongelma jonkun rakennussarjan kanssa tai et tiedä miten joku asia kannattaisi toteuttaa, todennäköisesti et ole ensimmäinen saman ongelman kanssa painiva. Netistä löytyy yleensä hyvin tietoa, miten joku muu on ratkaissut saman ongelman.
  • Kannattaa olla kärsivällinen ja antaa liimojen ja maalien kuivua kunnolla, ennen kuin siirtyy seuraavaan työvaiheeseen. Näin välttää turhasta kiireestä johtuvat ongelmat. 


Kuinka valitsen seuraavan pienoismallin, kun ensimmäinen on rakennettu?

Toiseksi pienoismalliksi kannattaa valita saman tasoinen pienoismalli tai voi valita myös hieman ensimmäistä haastavamman mallin. Jos ensimmäinen malli oli esimerkiksi Revellin easyclick-rakennussarja, seuraavaksi pienoismalliksi voisi hyvinkin sopia Tamiyan ns. tavallinen pienoismalli. Tamiyan rakennussarjoissa on yleensä kohtuullinen määrä osia ja osat sopivat hyvin yhteen, joten ne ovat helppoja kasata.

Sama kuin ensimmäisenkin pienoismallin kanssa, kannattaa valita pienoismalli, joka aiheeltaan kiinnostaa eniten. Useimmiten vähän haastavampikin malli tulee koottua loppuun, jos aihe kiinnostaa.


Alla Tamiyan M18 Hellcat rakennussarja koottuna ja maalattuna:







Lopuksi voisi vielä todeta, että ensimmäinen pienoismalli on yleensä se hankalin ja menee vielä opetellessa asioita, eikä lopputulos ole välttämättä vielä ihan sitä mitä olisi toivonut. Tästä ei kannata kuitenkaan masentua, vaan taidot kehittyvät yleensä nopeasti seuraavien pienoismallien kanssa.

Hobbylinna toivottaa hauskoja rakenteluhetkiä kaikille. 


Muut artikkelit



Liittyvät tuotteet



maksutavat